Ako sa rodí Janekov nugát alebo vyber si svoj svet z bomboniéry

V ŠPAJZKE predávame už všakovaké zdravé dobroty, ale predávať na váhu lámanú čokoládu, ručne vyrábané pralinky a trojfarebný nugát je rozhodne potešením a slasťou zároveň. Už v časoch našich starých mám bola predsa špajza miestom, kde sa okrem bežne skladovaných potravín našla vždy aj nejaká tá sladkosť, cukrík či čokoláda. A tak to bude aj v našej ŠPAJZKE. A nie sú to len také nejaké tuctové “bombóny”. Na našom pulte sme vytvorili priestor produktom z čokoládovne Janek – všetko s láskou, ručne vytvárané skvosty. Mali sme možnosť nahliadnuť priamo do výroby Janekovej továrničky v Uherskom Brode a bol to naozaj nevšedný zážitok.

Továrnička zvonku nepôsobila nijako rozprávkovo, ale vo vnútri nás očarili efektívne využitý každý kút, moderné stroje, veľmi srdečná a priateľská atmosféra a samí mladí ľudia. A… samozrejme, tá úžasne podmanivá vôňa čokolády.

Ihneď pri vstupe sme vyfasovali coolové zelené čepičky a schuti sme sa na sebe navzájom bavili komu to viac “sekne”. V mojom bosohlavom prevedení bolo použitie najvtipnejšie a aj trochu otázne, ale nebudem predsa trhať partu a fotky budú mať takto možno tiež väčší šmrnc. 🙂

Do čokoládovne sme išli so zámerom zistiť ako sa vyrába ten ich neskutočný nugát, prečo je vlastne taký jedinečný a tiež či tie Janekove pestrofarebné pralinky aj tak dobre chutia, ako krásne vyzerajú. Továrničkou nás sprevádzal a na naše zvedavé otázky odpovedal nadšený obchodník a večne usmiaty znalec všetkých čokoprocesov vo výrobe Michal Smělík. Pod článkom nájdete krátke, ale pekné video “kto”, “prečo” a “ako” sa zrodila Janekova hviezda a my sa tu bližšie pozrieme na ten spomínaný nugát a pralinky.

Janekov nugát je vyrobený z arašidov, takže ako prvé je dôležité ich pomletie. Všetko sa robí “v malom”, a aj to, podľa mňa, je a bude kľúčom k udržateľnej TOP kvalite.

Janekov arašidový nugát vnímame ako trojfarebný a aj sa tak vyrába. Pekne poctivo. 1:1 – koľko arašidov – toľko čokolády v každej vrstvičke (bežná prax veľkých čokoládovní je 15% arašidov, 50% čokolády a zvyšok rôzne tuky). Do prázdnej formy tak postupne nalievame 3 vrstvy. Opäť ručne, pekne po troške do každého jedného okienka zvlášť. Naplníte pár foriem a máte pocit, že prešlo snáď pol dňa… Každá vrstva sa nechá zachladnúť, až potom sa prileje ďalšia vrstva. Inak – v celej továrničke je citeľne chladno a všetci (okrem nás) tam boli v pracovných mikinách. 😉

Keď aj posledná vrstva stuhne, dá sa nugát pomerne pekne a ľahko z formy vyklopiť – a je to! Každý jeden kúsok je originál, každý je máličko iný. Jemný štruktúrou ale s ostrými hranami.

Nugát sa potom ešte pretriedi, aby sa za zákazníkom dostali len tie bez “kazov” a môžu sa zabaliť alebo doručiť do ŠPAJZKY či iných bezobalových obchodíkov. Budeme ich predávať na kusy alebo na váhu do vlastných obalov, ktoré si zákazníci prinesú. Je dôležité povedať, že nugát má rád chlad, takže prichádzajúca jeseň je ideálny čas na jeho nákup aj prenos domov.

Je čas ochutnať čo sme vytvorili… Jemný, mäkučký, voňavý “hranolček” s príznačnou chuťou arašidov. Také maznavé potešenie. Jazykom pritláčate nugát o podnebie, s pôžitkom cuckáte, chute sa rozlievajú, spájajú, jedna predháňa tú druhú a druhá tú tretiu… 😉 Pristihnete sa, že privierate oči, ale to už siahate po ďalšom kúsku, aby vám tú symfóniu chutí pustili ešte raz. Naozaj delikateska.

A to sme si mysleli, že nič lepšie už nebude. A veruže bolo. Bolo sa na čo pozerať, bolo čo ochutnať. Čakali na nás ručne vyrábané a ručne maľované pralinky. Z tých farieb, chutí a vôní sme išli do kolien… Veď posúďte sami.

Oku lahodiace, zmysly bičujúce – ale pôžitok nekonečný. Koho by takýto darček neprekvapil, nepotešil? Takmer umenie. 🙂 A všetko ručne robené, každý kus je jedinečný originál.

V ŠPAJZKE sa nám z priestorových dôvodov už plný sortiment praliniek nezmestí, ale vybrali sme pre vás 20 druhov, ktoré chutili všetkým.

Pralinky aj nugát je možné zatiaľ kúpiť len v ŠPAJZKE, ale v chladných mesiacoch zaradíme tieto krásne produkty aj do e-shopu.

A ešte sľúbené videjko nižšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.