AKO VYLEPŠIŤ SÁČKOVÚ POLIEVKU?

Alebo o tom, ako 10g sušenej zeleniny zdvihne palec spomienkam z detstva.

Asi aj vás spomienky, zvedavosť či nestíhačky, nedávno inšpirovali ku kúpe sáčkovej polievky. Mnohí si ju pamätáme z detských táborov, kempov, či dovoleniek a o ich obľúbenosti aj dnes svedčí široká ponuka v obchodoch, vystavenie najpredávanejších značiek a reklama v telke.

Z pohľadu šírky ponuky a pútavosti obalov sa toho veľa zmenilo. Ale ak nazriete do sáčku, nájdete starú známu zmes, ktorú si pamätáte z detstva. Roky som už nemal možnosť ochutnať súčasnú kvalitu sáčkových polievok, ale čakal som, že podiel zeleniny – sušenej zeleniny v týchto polievkach, bude výrazne vyšší ako som si pamätal. Nie je. 🙁

Čo je to 7% sušenej zeleniny? Ako keby nula celá, nula nič sušenej zeleniny. 🙂

A tak, keď výrobca spotrebiteľovi nedopraje, musí si spotrebiteľ nájsť cestu, ako si polievku vylepšiť. V dnešnej dobe – nič jednoduchšie. Zoberme si takú slepačiu. V sáčku je napr. 44g zmesi, čo je asi na dve porcie polievky. Zeleniny je tam mizerných 7%, teda spolu len 3g a z toho výrobca udáva, že sušenej mrkvy s paštrnákom je tam 2,4g. Ako sa hovorí – okolo zeleniny to len tak prebehlo – čo aj potvrdzuje aj naša fotografia.

Pridali sme 5g sušenej mrkvy, 3g sušeného paštrnáku a 2g zeleru.

A tak sme zobrali 5g našej sušenej mrkvy, 3g sušeného paštrnáku, 2g zeleru, čo je spolu 10g poriadnej zeleniny voči 40g “toho ostatného”. A to už je oveľa lepší pomer. Už to aspoň trochu chytí nádych vývaru. Je síce potrebné predĺžiť čas varenia o pár minút, aby aj tieto veľké kúsky zeleniny zmäkli, ale tá chuť sa nedá s tou predchádzajúcou ani porovnať. Navyše má človek dobrý pocit, že už aj do niečoho poriadneho zahryzne. 🙂

Huby sú v sáčkovej polievke dobre “schované”.

Tak isto hubová polievka. Zmes má spolu 49g a výrobca tvrdí, že podiel húb je “až 11%” – nám sa podarilo vyloviť pár kúskov, ktoré sme neboli schopní ani odvážiť (zvyšok bude asi v nedokázateľnej mletej forme, ale tvárme sa, že tam “čosi” byť musí). Opäť hoďte očkom po našej fotografií – vtipný obrázok, že?

Ak už sa polievka volá hubová, mala by byť najmä o hubách. A tak aby tomu tak aj bolo, pridali sme reálne 3g drvených dubákov – to je skoro pol hrste húb a hneď si táto sáčková polievka svoj názov naozaj zaslúžila. Keď si ju dáte teraz, už nemusíte hundrať, že “a kde sú tie huby?”.

Pridáte len 3g sušených drvených dubákov a výsledok aj cítiť, aj vidieť.

Naozaj sa veľmi čudujem výrobcom týchto výrobkov. Tých pár gramov sušených ingrediencií nestojí ani toľko, čo ten krásny obal v ktorom je polievka zabalená a napriek tomu sa aj tak šetrí na obsahu a podieloch toho, čo vlastne robí polievku polievkou. No riešenie naozaj jednoduché – mať po ruke trochu tej sušenej zeleniny, či húb – veď ide o našu chuť a náš zážitok z jedenia, tak čo by sme si nedopriali, ak vieme ako. A možno výrobcovia časom zistia, že sa to dá robiť aj o pár gramov chutnejšie. 🙂

A záver? Ak patríte k tým, čo si čas od času dajú povedať a pripravia si polievku zo sáčku – urobte si “nedeľu” a vylepšite si ju pár gramami reálnej sušenej zeleniny, alebo húb. Ten výsledok rozhodne poteší oko aj chuťové poháriky. 🙂

A keď sa vylepšenie podarí, polievka ako od maminky…

Sušenú zeleninu (nielen tú spomínanú) nájdete v našom e-shope  tu: sušená zelenina

A voňavé drvené dubáky zase tu: drvené dubáky

No a aby to nebolo len tak celkom o tých sáčkových, na vylepšenie chuti štandardnej nedeľnej polievočky tu máme aj sypané vývary, prípadne môjho favorita – vegu s hlivou ustricovou. Hliva rozhodne nič na polievke nepokazí a účinkami na naše zdravie sa jej máločo vyrovná. Oplatí sa vyskúšať – do konca marca 2017 je aj v super cene!